dijous, 8 de març del 2007

El dia 8 de març, dia mundial de les dones. El dia mundial de ... és una etiqueta que han anat posant que ens fan recordar algunes de les injustícies que es donen avui en dia. Celebrar el dia de, per mi, em suposa unes quantes contradiccions. Personalment, i fa una estona també m’ho ha dit una amiga, no hauria de ser el dia de, sinó que cada dia hauríem de treballar per acabar amb les injustícies socials. Malauradament, si hi ha dia de, és perquè cal que la gent prengui consciència de tot el que passa al seu voltant, perquè les persones ens aturem i reflexionem encara que sigui mínimament.

Avui és el dia mundial de la dona. I el problema que li veig a aquest dia de és que s’ha relacionat tan estretament amb el feminisme radical, amb el feminisme de banderes liles, de lluita contra els homes, que em costa identificar-me, i crec que a molta gent li costa identificar-se, i per tant, crec –i potser m’equivoco- que bona part de la societat no se l’arriba a prendre seriosament.

Tanmateix, avui és el dia mundial de les dones. Les dones, actualment, encara ara, un segle i “pico” després de dir prou i començar la lluita per la igualtat d’oportunitats, patim moltes desigualtats respecte els nostres estimats companys de viatge, els homes. Es continuen produint milers de desigualtats: abusos físics i psíquics generats per homes que necessiten continuar sentint-se superiors i sols tenen la força física per demostrar-ho o la, desafortunadament coneguda, violència de gènere; l’explotació sexual de milers de nenes i adolescents de països en vies de desenvolupament; les desigualtats laborals, on els homes poden continuar tenint sous més alts per les mateixes tasques i funcions que les dones; les escasses mesures de conciliació familiar (i que molts, desafortunadament, creuen que han d’anar dirigides a les dones, quan en realitat han o haurien de ser per dones i homes per igual); el culte al cos desmesurat per ser bonica i tenir èxit.

Així doncs, crec que hem de celebrar aquest dia de. Hem de celebrar que som aquí, que volem continuar treballant per un món més just, més igual, on les dones i els homes creixem i caminem plegats, els uns al costat dels altres per construir un món millor, sense desigualtats, amb les diferències que ens fan especials, únics i necessaris a cadascú de nosaltres. Però no només avui, sinó cada dia i en cada fet o vivència que tinguem.